Category Posts Navigation

Comics Review: Το Χρίσμα του Σκότους

Posted by Αργύρης "Slade" Σταματόπουλος

Comics Review: Το Χρίσμα του Σκότους
by Slade

Είμαι διπλά χαρούμενος αυτή τη στιγμή! Πρώτον, γιατί όπως λέω πάντα, χαίρομαι να πιάνω στα χέρια μου καταπληκτικές δουλειές ελλήνων κόμικ δημιουργών και δεύτερον, γιατί επιστρέφω για ακόμη μια φορά στον εξωτικό κόσμο της Άλω. Πριν περίπου οκτώ μήνες, ανακάλυψα (έστω και αργοπορημένα) τα Χρονικά της Άλω: Ο Πύργος και με ενθουσίασε. Από το φετινό AthensCon, λοιπόν, ένα από τα λάφυρα μου ήταν και το Χρίσμα του Σκότους, σε σχέδια και σενάριο του Βασίλη Ζήκου, το οποίο λαμβάνει χώρα στο μαγικό αυτό κόσμο και έρχεται για να μας συνεπάρει με την ίδια ένταση.

Ξεκινώντας με την υπόθεση, έχουμε τον Όροντρεθ, ένα νεαρό τυχοδιώκτη, ο οποίος προσπαθεί να εισβάλει σε μια τελετή όπου θα θυσιαστεί ένας δράκος για να τον ελευθερώσει. Αντ’ αυτού ανακαλύπτει ότι η τελετή είναι παγίδα, που έχει στηθεί από μια ομάδα εξόριστων Ξωτικών από το Κέλενον, οι οποίοι φιλοδοξούν να εκδικηθούν την πόλη που τους έδιωξε και να επιστρέψουν ως βασιλιάδες. Τώρα που το Κέλενον είναι σε πόλεμο με τον Μέγιστο Αντίπαλο, η στιγμή είναι κατάλληλη για να βάλουν σε εφαρμογή το σχέδιο τους και να αναγκάσουν τον Όροντρεθ να κλέψει ένα μυθικό αντικείμενο το οποίο θα τους δώσει αυτό που επιθυμούν.

Το fantasy genre στα καλύτερα του. Να αναφέρουμε αρχικά ότι το όλο setting βασίζεται στις δημιουργίες τους Χρήστου Σταυρόπουλου, στον οποίο ανήκει το σενάριο του κόμικ Τα Χρονικά της Άλω: Ο Πύργος. Η ιστορία χωρίζεται σε δύο κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο ασχολείται με τον πρωταγωνιστή και θέτει τις βάσεις για το κύριο μέρος της πλοκής. Πλέκοντας πολύ περίτεχνα τη δράση με το exposition, ο Βασίλης Ζήκος μας παρουσιάζει το premise χωρίς να σπαταλά panels για να εξηγεί, αλλά ούτε να εστιάζει απολύτως στο action κομμάτι, αφήνοντας κενά. Τέρπει ενώ συνάμα πληροφορεί τον αναγνώστη για ό,τι χρειάζεται προκειμένου να ακολουθήσει άνετα την εκτύλιξη της περιπέτειας. Στο δεύτερο κομμάτι, το κόμικ εστιάζει λίγο πιο πολύ σε έναν άλλο κεντρικό χαρακτήρα, τον Ζόρεντερθ, που σχετίζεται με τον πρωταγωνιστή μεν, αλλά εδώ εξερευνάμε την ικανότητα του ως ονειρομάντη να βγαίνει από το σώμα του και να παρατηρεί μέρη, καταστάσεις και ανθρώπους. Μάλιστα, όταν κι εκείνοι ονειρεύονται, μπορεί και να επικοινωνεί μαζί τους (αν και μου θυμίζει αρκετά την ‘αστρική προβολή’ έτσι). Αυτό φυσικά εξυπηρετεί τους σκοπούς του και μας βοηθά στην ιστορία, καθόσον φαίνεται ότι είναι ο υποκινητής διαφόρων γεγονότων, σημαντικών για την εξέλιξη της ιστορίας. Το μόνο θέμα που έχει το δεύτερο κεφάλαιο είναι ότι ασχολείται σε ένα σημείο προς το τέλος με δυο-τρεις χαρακτήρες που δεν ξεκαθαρίζεται αν έχουν κάποια άμεση σύνδεση με το κεντρικό story. Φαίνονται κάπως ξέμπαρκοι. Εκτός κι αν το backstory τους συνδέεται στο δεύτερο τόμο, τον οποίο επιθυμούμε διακαώς!

Τώρα, όσον αφορά τα σχέδια, εδώ δεν έχω τίποτε άλλο παρά μόνο praise! Είναι κι αυτή άλλη μια από εκείνες τις περιπτώσεις που μια μικρή μόλις ματιά στο εξώφυλλο και στο interior design με έκανε πραγματικά να τα ερωτευτώ και να αποκτήσω το κόμικ. Τι απίστευτη, αιθέρια ομορφιά που έχουν τα σκίτσα του Βασίλη Ζήκου. Οι μορφές του είναι ασυναγώνιστες. Και αφού πάντα είχα μια ξεχωριστή συμπάθεια στα πιο αληθοφανή σχέδια (όπως αυτά τύπου concept art ή φυσικά αυτά του Adi Granov), αντικρίζοντας τις δυναμικές και αληθοφανείς αποτυπώσεις των χαρακτήρων κατάλαβα ότι θα είχα κάτι πολύ καλό στα χέρια μου. Και φυσικά, τα χρώματα είναι υπέροχα. Ζωηρά, ενίοτε πιο παιχνιδιάρικα, ενίοτε πιο aggressively έντονα, συμπληρώνουν άρτια τα σχέδια, ζωντανεύοντας πρόσωπα και μέρη και κάνοντας το κόμικ ένα χάρμα οφθαλμών. Και ναι έχει κι εδώ γαμάτες στολές και πανοπλίες -ορίστε, το πα!

Συνοψίζοντας, έχουμε μπροστά μας ένα φανταστικό κόμικ, μια αρτιότατη και αριστουργηματική δουλειά που πραγματικά θα ευχαριστήσει τους αναγνώστες και τους fans του fantasy. Και κάτι που είναι εξίσου ελπιδοφόρο με το γεγονός ότι βλέπουμε το ταλέντο των ελλήνων δημιουργών να αυξάνεται, να πληθύνεται αλλά και να προβάλλεται, είναι το ότι στο τέλος του βιβλίου αναφέρει ότι ο Βασίλης Ζήκος δουλεύει πάνω στη συνέχεια της ιστορίας αυτής και πραγματικά δε βλέπω την ώρα. Το Χρίσμα του Σκότους κυκλοφόρησε πρόσφατα και θα το βρείτε από τις Εκδόσεις WebComics.

The Heroic Continues!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

/>

Be a Here! Join Us

Subscribe via Email