Category Posts Navigation

Comics Review: Revolution #1-5 (IDW)

Posted by Αργύρης "Slade" Σταματόπουλος

Comics Review: Revolution #1-5 (IDW)
by Slade

Δεν ξέρω ποτέ αν θα εκπληρωθούν οι επιθυμίες των fans πανταχόθεν να δουν στη μεγάλη οθόνη μαζεμένους τους ήρωες της Hasbro (πιπέρι στο στόμα μου), αλλά όσον αφορά τα κόμικς, εκεί μπορώ να πω πως τα πράγματα μπήκαν πλέον σε σειρά. Το Σεπτέμβριο ξεκίνησε το μεγάλο crossover event της IDW με τίτλο Revolution, το οποίο συνέδεσε όλα τα properties της εταιρίας παιχνιδιών. Έτσι πλέον οι Transformers, οι G.I. Joe, ο Action Man, ο ROM the Space Knight, η M.A.S.K. και οι Micronauts συνυπάρχουν και δρουν στο ίδιο continuity. Ήταν όμως το Revolution το μεγάλο και σημαντικό event που μας προϊδέαζε η IDW?

Ξεκινώντας από την υπόθεση, η Γη βρίσκεται μέσα σε αναταραχή από τη δήλωση του Optimus Prime να εισάγει τον πλανήτη στο Cybertron-ινανό Συμβούλιο των Κόσμων (χωρίς την άδεια των ανθρώπων), με μεγάλο μέρος του κόσμου να θεωρούν πλέον το ρόλο του Prime ως υποψήφιου κατακτητή. Η οργάνωση G.I. Joe δραστηριοποιείται ξανά προκειμένου να αντιμετωπίσει την πιθανή επικείμενη απειλή  και έρχεται σε επικοινωνία με τον Miles ‘Mayhem’ Manheim για να αναλύσει τη Cybetron-ιανή τεχνολογία (χρησιμοποιώντας  αιχμαλώτους Transformers) και να κατασκευάσει οχήματα ικανά να επιτεθούν αποτελεσματικά στα γιγάντια ρομπότ.

Χωρίς όμως να το γνωρίζουν οι Joes και η Αμερικανική κυβέρνηση, μέρος του στρατού και της ίδιας της κυβέρνησης έχουν στις τάξεις τους τους Dire Wraiths, εξωγήινους που αλλάζουν μορφή και δολοπλοκούν προκειμένου να κατακτήσουν τη Γη. Την απειλή των Dire Wraiths έρχεται να πολεμήσει ο Rom ο Ιππότης του Διαστήματος, ο οποίος έχει ένα σύστημα στην πανοπλία του που του επιτρέπει να αναγνωρίζει τους Dire Wraiths μέσα στους ανθρώπους. Ο δεύτερος κίνδυνος έρχεται με τη μορφή του Βαρόνου Karza, ο οποίος προέρχεται από το Microspace και συνεργάζεται μυστικά με τον Miles Manheim. Έτσι μπαίνουν στο παιχνίδι και οι Micronauts που προσπαθούν να σώσουν το Microspace από την καταστροφή.

Μέσα σε όλα αυτά, το τεχνητό ορυκτό Ore-13 των Transformers που υπάρχει σε διάφορα μέρη του πλανήτη, γίνεται ασταθές με αποτέλεσμα να αποτελεί κίνδυνο για τη Γη, η οποία ήδη βρίσκεται στο μέσο μιας διαμάχης τεραστίων διαστάσεων!

Όταν ανακοινώθηκε αρχικά το Revolution, είχα κάπως τους ενδοιασμούς μου, θεωρώντας ότι ίσως και να είναι μια βιαστική κίνηση προκειμένου η IDW να ενώσει τα franchises, δημιουργώντας κι αυτή με τη σειρά της ένα κόμικ σύμπαν στο δρόμο που χάραξαν οι μεγάλες εταιρίες. Εξάλλου υποτίθεται ότι βρισκόμασταν στην αρχή μια μεγάλης τριλογίας τα κόμικς των Transformers, έχοντας τελειώσει το Combiner Wars και αναμένοντας το Titans Return, ενώ τίτλοι όπως ο Action Man και ο Rom είχαν μόλις αρχίσει. Ωστόσο φαίνεται πως ήταν ένα πιο καλοσχεδιασμένο σεναριακά project, τοποθετημένο σωστά στην πορεία των ξεχωριστών τίτλων.

Φυσικά οι Transformers είναι major players στο event, με το Revolution να είναι άμεσος αντίκτυπος του All Hail Optimus Prime arc και των πράξεων του Optimus Prime, οι οποίες σιγά σιγά είναι όλο και πιο διφορούμενες. Πλάκα πλάκα, κάτι στα κόμικς, κάτι στην επερχόμενη ταινία, πάνε να κάνουν τον Big Bot κάτι σαν antagonist ή villain? Anyway, από κει και πέρα αρχίζει να απλώνεται το ενιαίο σύμπαν ως συνέπειες των κινήσεων του Prime, με τους G.I. Joe αυτή τη φορά υπό την ηγεσία της Scarlet. Να πω την αλήθεια, δε διαβάζω G.I. Joe και δεν έχω ιδέα τι γίνεται εκεί. Τελευταία μου επαφή με τους στρατόκαυλους των παιδικών μας χρόνων ήταν η solo σειρά του Snake Eyes που κυκλοφορούσε πριν λίγα χρόνια. Ωστόσο, μου αρέσει η αποτύπωση της Scarlet ως σκληροτράχηλης, no-nonsense αρχηγού. Δεν είναι η απρόσιτη Scarlet από τις ταινίες, αλλά μια πιο μπαρουτοκαπνισμένη action heroine στα πρότυπα των Joes. Εντάξει και εννοείται ότι ο αγαπημένος μας σιωπηλός, μαυροφορεμένος νίντζα-κομάντο δε θα μπορούσε να λείπει να δείχνει πόσο γαμάτος είναι ακόμη απέναντι σε εξωγήινα ρομπότ.

revolution-004-016

Το Revolution επίσης είναι το εναρκτήριο λάκτισμα και τη M.A.S.K., την πάλαι ποτέ αγαπημένη σειρά δράσης με τα οχήματα που μεταμορφώνονταν σε άλλα οχήματα και οι ποδηγοί/πιλότοι φορούσαν κράνη με λέιζερ. Εδώ η εκδοχή της υπόθεσης είναι πιο περίπλοκη, με τον Miles Manheim να ξεκινά αυτός το πρόγραμμα σε συνεργασία με τους G.I. Joe, να στρατολογεί τους πιλότους -με τον Matt Trakker να είναι ο προστατευόμενος του- και να κατασκευάζει τα οχήματα. Η αντίθεση ανάμεσα στους Manheim και Trakker παρουσιάζεται έντονα, ακόμη κι όταν συνεργάζονται, με τον πρώτο να φαίνεται ως ο μέντορας αμφιβόλου ηθικής και τον δεύτερο ως ο ευφυής ιδεολόγος με τις ηγετικές ικανότητες στα σπάργανα.

Ο Rom και οι Micronauts έχουν κι αυτοί ισχυρή παρουσία, με το σενάριο να υπονοεί στον μεν και να δίνει έμφαση στους δε σε μια κοινή προέλευση την οποία μοιράζονται με τους Cybertron-ιανους. Αυτός που έχει τη μικρότερη παρουσία στον κορμό του crossover είναι ο βρετανός πράκτορας Action Man, και παρόλο που η συμβολή του ήταν σημαντική στο ομότιτλο tie-in κόμικ του, στο κυρίως event φαίνεται περισσότερο στην αρχή και στο climax.

Γενικώς όμως οι John Barber και Cullen Bunn κατάφεραν να κάνουν κάτι που δύσκολα γίνεται, να χωρέσουν τόσοι μα τόσοι πολλοί χαρακτήρες μέσα στην ιστορία χωρίς να επηρεαστεί η ροή της πλοκής. Και το γεγονός ότι έχουμε και τόσα πολλά factions καθιστά τη χρήση τόσων πολλών χαρακτήρων ακόμη πιο δύσκολη. Σίγουρα το focus γίνεται στους πιο κεντρικούς ήρωες από κάθε τίτλο, πχ στον Optimus , τη Scarlet ή τον Manheim (και από αυτούς, ο κακομοίρης ο Ian Noble/Action Man παίρνει το μικρότερο κομμάτι), με τους δευτερεύοντες να έχουν παρουσία, αλλά περισσότερο να εδραιώνονται για το ρόλο που θα επιτελέσουν μετά το Revolution στους solo τίτλους. Σίγουρα για μια ολοκληρωμένη εικόνα τα tie-ins είναι απαραίτητα, αλλά η κυρίως σειρά μπορεί και εκτυλίσσεται ως επί το πλείστον μόνη της και αυτό είναι καλό για όποιον δε θέλει να ασχοληθεί με τίτλους που δε διαβάζει. Αλλά δεν αποκλείεται να χαθεί λίγο η μπάλα, αν δεν δίνεται προσοχή στα γεγονότα. Γι αυτό και ήταν σωστή η απόφαση της IDW να κάνει τη σειρά 15μερη αντί για μηνιαία. Σε TPB ίσως είναι ακόμη πιο εύκολο το διάβασμα της.

Και περνάμε στα σχέδια του Fico Ossio τα οποία λατρεύω. Η δουλειά που έχει κάνει ειδικά στους Transformers και στα οχήματα της M.A.S.K. είναι πολύ ωραία, αντλώντας έμπνευση από το κλασσικό τους look, αλλά αναβαθμίζοντας το με το να τα κάνει πιο μοντέρνα και edgy. Επιτέλους πια, το κλασσικό 80’s look δεν είναι πανάκεια, μόνο και μόνο επειδή είναι κλασσικό. Βάλτε ανανέωση στο τραπέζι κάποτε! Τέλος πάντων… Ταυτόχρονα στους ανθρώπινους χαρακτήρες μου βγάζει μια γλυκιά 90ίλα, με δυναμικά designs και έντονη εκφραστικότητα (χωρίς όμως τους υπερμεγέθεις μύες και σωματότυπους της εποχής τότε, που κάνουν πλέον να γελάμε). Τα χρώματα είναι του Sebastian Cheng, τα οποία, έντονα και ζωηρά, συνθέτουν πλήρως την επική απεικόνιση των χαρακτήρων και βάζουν τον αναγνώστη μες στη δράση. Παρόλο όμως που τα σχέδια δεν είναι κουραστικά, στην κλιμάκωση της ιστορίας δεν αποφεύγουν να πέσουν κάπως στην παγίδα και τείνουν να γίνουν κάπως χαώδη. Δεν ξέρω αν είναι από πρόθεση αυτό, αλλά εκεί ο αναγνώστης πρέπει να ‘κόψει ταχύτητα’ (pun intended) για να διακρίνει καλύτερα το τι γίνεται.

Στη σούμα λοιπόν φαίνεται πως η IDW δεν έκανε ‘hit and miss’ με το Revolution και ίσως να έχουμε το πρώτο μεγάλο crossover ανάμεσα σε franchises μιας εταιρίας που δεν είναι η Marvel ή η DC. Και μάλιστα, μιλάμε για ένα crossover που θα έχει πραγματικό αντίκτυπο στους χαρακτήρες που λαμβάνουν μέρος και τους ξεχωριστούς κόμικ τίτλους τους -όχι ένα ακόμη event που θα φέρει ανούσιες και κουραστικές αλλαγές. Το ενιαίο πλέον σύμπαν όλων αυτών των ηρώων φαίνεται πως θα είναι ακόμη καλύτερο και αυτό χάρη στο Revolution.

The Heroic Continues!

Scores_8.0.png

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

/>

Be a Here! Join Us

Subscribe via Email