Category Posts Navigation

Η Disney ιστορία της εβδομάδας: Ο Κώδικας της Αρμονίας (Μίκυ Μάους #130)

Posted by Κυριάκος “Bustart” Σκουλαρίκης

Η Disney ιστορία της εβδομάδας: Ο Κώδικας της Αρμονίας (Μίκυ Μάους #130)

by Bustart

Το σκεπτικό της Καθημερινής για τις Disney εκδόσεις της δε μπορώ να το καταλάβω ακόμα. Από τη μία υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό μια σταθερή βελτίωση του εβδομαδιαίου Μίκυ Μάους, με μερικά μάλιστα τεύχη να περιέχουν εκπληκτικές (ιταλικές) ιστορίες. Ενώ από την άλλη το ποιο ακριβό της περιοδικό (ΚΟΜΙΞ) φιλοξενεί ανατυπώσεις των ιστοριών του Don Rosa και άλλες 6 ιστορίες επιπέδου ούτε Super Μίκυ, δείχνοντας μια εικόνα παρατημένου περιοδικού.

Εν αναμονή λοιπόν για την πορεία του ΚΟΜΙΞ για το 2017, το εβδομαδιαίο Μίκυ Μάους πρόσθεσε την προηγούμενη Παρασκευή ακόμα μία εκπληκτική ιστορία, την «Ο Κώδικας της Αρμονίας», των Paolo Mottura και Francesco Artibani.

Μίκυ Μάους| Ο Κώδικας της Αρμονιας (40 σελίδες)

Σχέδιο: Paolo Mottura • Σενάριο: Francesco Artibani

Από το Topolino #3028 (2013) (1η δημοσίευση στην Ελλάδα)

Ο Καθηγητής Ζάποτεκ έχει μια καινούργια αποστολή να αναθέσει στους Μίκυ και Γκούφυ, για μια παρτιτούρα της όπερας «Αϊντα» του μεγάλου Ιταλού συνθέτη Τζουζέπε Βέρντι, που είναι διαφορετική από την πρωτότυπη. Για να λύσουν το μυστήριο θα πρέπει να ταξιδέψουν για μια ακόμη φορά στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο Μιλάνο του 19ου αιώνα και στη θρυλική Σκάλα του Μιλάνου.

Αν και η υπόθεση φαίνεται πως θα λυθεί εύκολα, εν τέλει ο Μίκυ και ο Γκούφυ μπλέκουν σε μια ανεπανάληπτη συνωμοσία που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τους ίδιους, αλλά ολόκληρο το Βασίλειο της Ιταλίας και την Ευρώπη γενικότερα.

Τελικά οι φίλοι μας θα καταφέρουν να αποτρέψουν τα σχέδια των αδίστακτων συνωμοτών και η Ιταλία δεν θα κινδυνέψει με πόλεμο, αλλά όπως μας έμαθε η ιστορία, αυτή η χαρά θα κρατήσει μόλις λίγα χρόνια. Ποιος ξέρει ίσως σε κάποιο επόμενο ταξίδι ο Μίκυ και ο Γκούφυ βρεθούν στο Σαράγιεβο για μια ανάλογη αποστολή…

Το σενάριο του Francesco Artibani είναι εκπληκτικό. Εκμεταλλεύεται πλήρως το σκηνικό στο οποίο διαδραματίζεται η υπόθεση και χτίζει μια ατμοσφαιρική, γεμάτη μυστήριο και μικρές ανατροπές ιστορία, με χαρακτήρες που αποπνέουν τον αέρα της εποχής και με έναν «κακό», άξιο αντίπαλο του Μίκυ. Και σαν να μην μας φτάνουν αυτά, ο Artibani παίζει ένα πολύ έξυπνο παιχνίδι με την πραγματική ιστορία και τα γεγονότα που οδήγησαν στον Α’ ΠΠ, δοσμένα βέβαια μέσα στο πλαίσιο μιας Disney ιστορίας.

Ειδικά το τελευταίο κομμάτι της ιστορίας με την κορύφωση στη Σκάλα του Μιλάνου με συνεπήρε τόσο πολύ, που την ιστορία την διάβασα ξανά και ξανά. Το μπλέξιμο της πραγματικής ιστορίας με την συνωμοσία που ξεσκεπάζει ο Μίκυ, με τη βοήθεια του Τζουζέπε Βέρντι, και το φινάλε με την ολοκλήρωση της Όπερας, είναι τόσο τέλεια δομημένα και καλογραμμένα, που αμφιβάλω αν τα μικρά παιδιά θα μπορέσουν να καταλάβουν τις αναφορές του Francesco Artibani

Πραγματικά δε ξέρω τι άλλο θα μπορούσες να ζητήσεις από μια περιπέτεια εποχής, με ενδιαφέροντες χαρακτήρες, ιστορικές αναφορές, μια μικρή δόση steampunk και ένα θεατρικό φινάλε;

Οι ιστορίες Disney στα καλλίτερα τους!

Για τα σχέδια του Paolo Mottura ότι και να γράψεις, πάντα θα είναι προτιμότερο να πάρεις το τευχάκι και να θαυμάσεις τα πανέμορφα καρέ του. Νοιώθεις ότι σε «μεταφέρει» στο Μιλάνο του 18ου αιώνα, με τα Μεσαιωνικά κτήρια και τα στενά δρομάκια που σχεδιάζει. Μάλιστα η ιδιαίτερη άποψη του για τα πρόσωπα των ιταλικών χαρακτήρων της ιστορίας προσδίδουν ένα διαφορετικό τόνο στην ιστορία.

Αλλά εκεί που η ιστορία απογειώνεται είναι από τη μέση και μετά, από τα καρέ στο Εργοστάσιο Φωταερίου με το άρωμα του steampunk, στην καταδίωξη και στο επικό φινάλε μέσα στο Θέατρο. Σε συνδυασμό με τον επιτυχημένο χρωματισμό και τις έντονες αλλαγές στην παλέτα των χρωμάτων από τα πιο φωτεινά στα πιο σκοτεινά, και την έντονη χρήση σκιών σε πολλά καρέ, η ιστορία αποκτά ένα μυστηριακό και ολίγον βικτωριανό ρομαντισμό, για τον οποίο προσωπικά τρελαίνομαι.

Τον Paolo Mottura τον αγάπησα από τις πρώτες ιστορίες που διάβασα στο νέο ΚΟΜΙΞ στα πρώτα του τεύχη, και από τότε ψάχνω ιστορίες του είτε στα ελληνικά ή αγγλικά για να διαβάσω. Δεν ξέρω αν είναι υπερβολή, αλλά αυτή τη στιγμή σχεδιάζει και ενίοτε γράφει μερικές από τις καλλίτερες ιστορίες με τον Μίκυ.

%ce%bc%ce%af%ce%ba%cf%85%ce%bc%ce%ac%ce%bf%cf%85%cf%82_1300002 %ce%bc%ce%af%ce%ba%cf%85%ce%bc%ce%ac%ce%bf%cf%85%cf%82_1300003

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

/>

Be a Here! Join Us

Subscribe via Email