Category Posts Navigation

Comic Review: ROM #1 (IDW)

Posted by Κυριάκος “Bustart” Σκουλαρίκης

Comic Review: ROM #1 (IDW)

by Bustart

Όταν η Hasbro μάζεψε μερικούς νοματαίους σε ένα δικό της think tank με σκοπό να κατεβάσουν ιδέες για ένα cinematic universe με τα δημοφιλή toy franchises της, η αλήθεια είναι ότι γέλασα χαιρέκακα. Κουτσοί στραβοί όλοι θέλουν ένα shared universe σκέφτηκα.

Και η Hasbro ήθελε (και θέλει ακόμα) με μπροστάρη τους υπερ-επιτυχημένους (σε $) Transformers και συνοδοιπόρους τους G.I. Joe, M.A.S.K., ROM, Micronauts και Visionaries, να κάνει τους fans να παραμιλούν, τα multiplex να κόβουν εισιτήρια και τα οι toys retailers να μην προλαβαίνουν να γεμίζουν ράφια.

Από τότε πέρασε σχεδόν ένας χρόνος και το μόνο που είναι σίγουρο είναι οι επόμενες ταινίες των Transformers και μια λίστα από TBA projects. Από ότι φαίνεται θα περιμένουμε αρκετό καιρό ακόμα για να δούμε τα φιλόδοξα σχέδια της Hasbro στη μεγάλη οθόνη.

Όμως μπορούμε από τώρα να τα διαβάσουμε μέσα από τις σελίδες των comics της IDW!

IDW Shared Universe

Η IDW, 4η μεγαλύτερη publisher αυτή τη στιγμή, έχει μια καλή ιστορία με γνωστά licenses. Βασικά σχεδόν το σύνολο των τίτλων της βασίζεσαι σε franchises άλλων εταιρειών, είτε από τον χώρο του κινηματογράφου ή της τηλεόρασης και διαφόρων animation και toy lines. Έτσι μετά τα Transformers και G.I.Joe, τα δικαιώματα των οποίων έχει εδώ και αρκετά χρόνια, πρόσθεσε από φέτος το καλοκαίρι και τους υπόλοιπους τίτλους της Hasbro που θα έχουν συμμετοχή στο κινηματογραφικό σύμπαν της τελευταίας.

Η αρχή έγινε με διάφορα #1 των ROM, Micronauts, Action Man, ενώ το από το Σεπτέμβριο τρέχει ένα event με το γενικό τίτλο Revolution με τη συμμετοχή και των Transformers και με τον τελευταίο τίτλο που περιμένουμε να είναι το M.A.S.K.

Εμείς διαβάσαμε το #1 του ROM και σας μεταφέρουμε τις σκέψεις μας!

ROM

Τώρα θα ρωτήσεις τι στο καλό είναι το ROM που έχει και το δικό του comic;

Λοιπόν τα 80ς αποδείχθηκαν τελικά μια πολύχρωμη εποχή με πάρα πολλή έμπνευση. Αν σκεφτείς ότι ακόμα αντλούν ιδέες για καινούργιες (ή rebootαρισμένες) ταινίες, σειρές, comics και φιγούρες. Ώρες ώρες μοιάζει ανεξάντλητη η εποχή εκείνη.

Στις αρχές λοιπόν των 80ς-τέλη των 70ς, η γνωστή για τα επιτραπέζια της Parker Brothers, αποφάσισε να μπει και στον χώρο των action figures. Και συγκεκριμένα των electronic figures, καθώς η πρώιμη τότε τεχνολογία φάνταζε μαγική στα μάτια των μικρών παιδιών. Έτσι εμφανίστηκε και ο ROM, ένα μεγάλου μεγέθους ρομπότ, κακής κατασκευής, άσχημο με κάτι πόδια σαν διαστημικά βατραχοπέλιδα. Δεν είναι να απορείς γιατί πήγε άκλαφτο.

Όμως η Parker Brothers κατάφερε να κλείσει συμφωνία με τη Marvel για ένα comic με πρωταγωνιστή τον ROM, για να προωθήσει καλλίτερα τη φιγούρα. Και η επίσημη ιστορία αναφέρει πως το comic ήταν τόσο καλό που κράτησε για 75 τεύχη μέχρι το 1986, με τον χαρακτήρα του ROM να κάνει εμφάνιση και στο mainstream universe της Marvel. Μάλιστα η τελευταία κατέχει ακόμα ορισμένα δικαιώματα επάνω στον χαρακτήρα.

Και τριάντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου τεύχους, η IDW σε συνεργασία με τη Hasbro, που έχει πλέον τα δικαιώματα, επανάφεραν τον ROM στις σελίδες των comic, προς τέρψη των αρκετών fans της original σειράς. Και η επιστροφή ήταν εντυπωσιακή..

ROM #1 (July 2016, IDW)

Story arc: Earthfall, Part I
Plot & Script: Christos Cage | Chris Ryall • Pencils, Inks & Colors: David Messina • Regular Cover: J.H. Williams III

Η αρχή έγινε με το ROM#0 που διανεμήθηκε στα πλαίσια της φετινής FCBD, και οι σελίδες του οποίου υπάρχουν στην αρχή του τεύχους ως prelude. Ένα prelude πολύ χρήσιμο για να μπούμε στο κλίμα του κόσμου του ROM.

Μαθαίνουμε λοιπόν πως σε ένα μακρινό γαλαξία οι Ιππότες του Solstar Order, υπερασπιστές της δικαιοσύνης, βρίσκονται σε αέναο πόλεμο με τους Dire Wraiths, μια φυλή που χρησιμοποιεί την μαγεία για να εποικίζει ξένους πλανήτες. Παρόλο που οι Ιππότες επικράτησαν των Wraiths, οι απώλειες τους ήταν σημαντικές, ενώ ο πλανήτης τους καταστράφηκε ολοσχερώς.

rom-spaceknight-1-preview-page-idw-2016

Έτσι οι εναπομείναντες Ιππότες ορκίστηκαν να ακολουθήσουν τους Dire Wraiths που επέζησαν σε όλα τα μήκη και πλάτη του σύμπαντος, για να τους αφανίσουν από προσώπου σύμπαντος.

Και εμείς θα διαβάσουμε τις ιστορίες του πιο σημαντικού Ιππότη, του Rom, the Wraithslayer, άρχοντα του Solstar Order, που ακολούθησε τους Dire Wraiths μέχρι τη Γη. Ο μόνος που μπορεί να τους σταματήσει στο να μην καταστρέψουν τη Γη.

ΣΕΝΑΡΙΟ | ΠΛΟΚΗ

Οι Dire Wraiths, εν αγνοία των ανθρώπων έχουν καταλάβει τον πλανήτη. Με τη δυνατότητα τους να αλλάζουν μορφές, έχουν πάρει τη θέση χιλιάδων εκατοντάδων ανθρώπων, ενώ φαίνεται πως έχουν αποκτήσει σημαντικές θέσεις τόσο στην κυβέρνηση αλλά και στον στρατό. Ο μόνος που μπορεί να τους «ανακαλύψει» και εξοντώσει είναι ο Ιππότης Rom. Η αποστολή του όμως θα αποδειχθεί ακόμα πιο δύσκολη όταν την πρώτη φορά που θα αντιμετωπίσει τους Wraiths, υπάρχουν «μάρτυρες» που θα τον παρουσιάσουν στα ΜΜΕ ως εξωγήινη απειλή. Τώρα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Darby, μιας στρατιωτικού που φαίνεται να έχει κάποια μορφή ανοσίας απέναντι στους Wraiths, αν θέλει να κερδίσει τον πόλεμο και να σώσει τη Γη.

Το σενάριο επιτυγχάνει ικανοποιητικά το σκοπό του. Από τα πρώτα κιόλας καρέ το δημιουργικό δίδυμο των Christos Cage και Chris Ryall έστησαν το σκηνικό για αυτά που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια. Η ιστορία λειτουργεί γενικά καλά ως ένα action comic, με γραμμική δράση και απλό ανόθευτο fun, χωρίς πολύπλοκες καταστάσεις. Σαν να βλέπεις μια καλή action ταινία των 80ς και 90ς.

Ίσως σε ορισμένα σημεία μόνο οι διάλογοι να είναι υπερφορτωμένοι. Μάλλον στα πλαίσια ενός 1ου τεύχους για τους νέους αναγνώστες, όπως λογικά οι περισσότεροι. Πάντως, αν και καμιά φορά νομίζεις ότι σου κρύβουν τα πανέμορφα σχέδια του David Messina, στο τέλος όλες αυτές οι πληροφορίες σε βάζουν για τα «καλά» στον κόσμο του Rom, και ευχαριστιέσαι καλλίτερα το τεύχος, χωρίς να περιμένεις το επόμενο για να καταλάβεις τι στο καλό γίνεται.

Στα θετικά επίσης του τεύχους είναι ότι το δημιουργικό δίδυμο δεν ξέχασε τις καταβολές του Rom. Οι αρκετά cheesy και «ρομποτικοί» διάλογοι του τελευταίου θα σου θυμίσουν όλες αυτές τις σειρές με ρομπότ που έλιωνες μικρός στην τηλεόραση.

Και για να μη φανεί ως «ανάλαφρη» η ιστορία, οι Cage/Ryall έριξαν ως αντίβαρο την Darby, μια στρατιωτικό σε εύθραυστη ψυχολογική κατάσταση, που έχει να αντιμετωπίσει πλέον και το χαμό της οικογένειας της.

Και υπάρχει και το αναπάντεχο cliffhanger στην τελευταία σελίδα..

Πολλή καλή αρχή κάναμε..

ΣΧΕΔΙΑ | ΧΡΩΜΑΤΑ

Τι να πει κανείς για τα σχέδια του David Messina; Πανέμορφες γραμμές με εντυπωσιακή λεπτομέρεια σε κάθε καρέ πραγματικά. Ειδικά τα πρόσωπα όλων των χαρακτήρων είναι προσεγμένα μέχρι αηδίας. Αν ψάξεις να βρεις δύο –είτε ανθρώπους είτε Wraiths, που να μοιάζουν μεταξύ τους, όχι δεν είναι αυτό το comic που θα βρεις τέτοιες ευκολίες. Δείγμα της αγάπης που έχει όλη η δημιουργική ομάδα για τη σειρά.

Φυσικά ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στον Rom. Με το απαραίτητο revamp από τα 80’ς, χωρίς όμως να ξεχνάει τις καταβολές του, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακός. Ειδικά στα καρέ που ενεργοποιεί κάποιο από τα όπλα του, αυτό το εφέ ή τεχνική αν θέλεις, της «κίνησης» προσδίδει μια δυναμική στο σχέδιο. Ενώ μου άρεσε και η επιλογή του Messina να παρουσιάσει τον Rom σαν να φοράει ένα battle armor, αντί να φαίνεται σαν ένα μονοκόμματο ρομπότ.

rom-zero-issue-dire-wraith-idw-fcbd

Τέλος οι Dire Wraiths, μια μίξη βαμπίρ με Xenomorph, μπορεί να μην σε εντυπωσιάσουν, αλλά νομίζω δείχνουν όσο απειλητικοί και αιμοσταγής αφήνει το σενάριο να εννοηθεί. Για μια αρχαία εξωγήινη φυλή που χρησιμοποιεί μαύρη μαγεία, η προσέγγιση του Messina είναι ιδανική. Highlight φυσικά η σκηνή όπου «καταλαμβάνουν» ένα ολόκληρο δάσος και βγάζουν από τα δέντρα πλοκάμια!

Τέλος ο ίδιος ο Messina έχει αναλάβει και τα χρώματα, με την επιλογή έντονων και φωτεινών χρωμάτων να δίνει έναν πιο ανάλαφρο τόνο στο comic, διώχνοντας κάθε σκέψη του αναγνώστη ότι το Rom μπορεί να εξελιχθεί σε ένα κάπως σκοτεινό και horror comic.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΡΕ

Το ROM#1 δε παίζει με τη νοσταλγία για να κερδίσει τους παλιούς fans, αλλά στοχεύει σε πολλά περισσότερα. Στρωτό σενάριο, ενδιαφέροντες πρωταγωνιστές, όμορφα σχέδια και αρκετή δράση αποτελούν τα συστατικά του τεύχους, αλλά φαντάζομαι και της σειράς. Σίγουρα η δημιουργική ομάδα δε ξέχασε την προέλευση του χαρακτήρα, και πολύ καλά έκανε, αλλά δεν έμεινε μόνο σε αυτό, αντίθετα δημιούργησε έναν τουλάχιστον ενδιαφέρον πλαίσιο, για να σε πείσει να επιστρέψεις και για το 2ο τεύχος.

Και η αλήθειά είναι, πως αν και το 2ο τεύχος είναι το ίδιο καλό, τότε θα μπω στο τρυπάκι να διαβάσω και ολόκληρο το event Revolution της IDW.

Scores_9.0.png

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

/>

Be a Here! Join Us

Subscribe via Email