Category Posts Navigation

Αφιέρωμα: Οι στολές του Iron Man – Part 13 (Movies)

Posted by Αργύρης "Slade" Σταματόπουλος

Αφιέρωμα: Οι στολές του Iron Man – Part 13 (Movies)
by Slade

Συνήθως σε αυτού του είδους το αφιέρωμα, αμέσως μετά τα κόμικς, έπιανα το κομμάτι του animation και στο τέλος τις ταινίες, σαν είδος που ήρθε πιο πρόσφατα και σαν ένα μέσο πιο πορωτικό και απευθυνόμενο σε ευρύτερο κοινό. Μαντέψτε όμως!? Δεν υπάρχουν άλλες animation σειρές για να ασχοληθούμε! Η Marvel έχει κολλήσει στο ενιαίο animation σύμπαν της με τα Avengers Assemble (τώρα πια Ultron Revolution), Ultimate Spider-Man και Guardians of the Galaxy για αντικατοπτρίζουν στις πιο νεαρές ηλικίες την επιτυχία του MCU. Και το μόνιμο παράπονο όλων: όταν σταματάει τα επεισόδια μέσα στη σεζόν, ξεχνάει να τα συνεχίσει.

Εφόσον, λοιπόν, έχουμε ασχοληθεί με την πανοπλία του Iron Man στο animation κομμάτι σε παλαιότερο κείμενο, περνώ κι εγώ κατευθείαν στις ταινίες που εκεί -αν μη τι άλλο- δε μας απογοητεύουν όσον αφορά το look του ήρωα. Και μιλάμε ότι η τελευταία διετία μας έφερε ό,τι καλύτερο σχεδιαστικά για τον αγαπημένο ‘shellhead’!

Iron Man Armor Mark XLIII
Avengers: Age of Ultron2015

Mark43Η τελειοποιημένη έκδοση του Mark XLII ή αλλιώς το Mark XLII όπως έπρεπε να είναι. Με περισσότερο κόκκινο χρώμα από τον προκάτοχο του και πιο ανθεκτικό, το Mark XLIII είναι η default πανοπλία του Iron Man στην ταινία.

Έχει το ίδιο σύστημα αυτόνομης συναρμολόγησης πάνω στον χρήστη, αλλά τελειοποιημένο και χωρίς να διαλύεται από περαστικές νταλίκες ή κάγκελα (έλεος). Έχει αυξημένη αντοχή και καλύτερο εξοπλισμό και αυτό φαίνεται όταν ο Iron Man τα βάζει με τους στρατιώτες της HYDRA, τον ίδιο τον Ultron και τους δίδυμους Maximoff. Μια καινούρια λειτουργία της στολής, εκτός από τους κλασσικούς πυραύλους, repulsors και unibeam, είναι και η ‘Λειτουργία Φύλακα’ (Sentry Mode) που δίνει εντολή στη στολή να προσέχει τον Stark όταν είναι κοντά του.

Το θεματάκι που είχα γενικότερα με το Age of Ultron ήταν ότι, ενώ στη δράση μας ευχαρίστησε και με το παραπάνω, δεν είχαμε σκηνές μεταμόρφωσης, όπως με το πάλαι ποτέ Mark VII με κοντινά πλάνα την στιγμή που ο Tony έπεφτε στο κενό ή το Mark XLII που συναρμολογούταν κομμάτι-κομμάτι. Υπήρχε όμως η σημαντικότερη ιδιότητα του Mark XLIII την οποία θα δούμε πιο κάτω!

Iron Legion Drones
Avengers: Age of Ultron2015

Όπως και στο Iron Man 3, ο Stark είχε τη δική του στρατιά, την επονομαζόμενη Iron Legion, με τη διαφορά ότι την πρώτη φορά ήταν μια στρατιά από πανοπλίες, διαφορετικές μεταξύ τους IronLegionArmorDrone03(καλά όχι ακριβώς διαφορετικές, κάποιες από αυτές ήταν original designs και οι υπόλοιπες ήταν mix-and-match από τα κομμάτια τους), ενώ τώρα πρόκειται για πέντε drones που ελέγχονται από τον JARVIS και είναι πανομοιότυπα μεταξύ τους, σε άσπρο και σκούρο μπλε και χρυσή μάσκα, με μια μικρή διαφορά στις χρωματικές τους λεπτομέρειες και την αρίθμηση ώστε να ξεχωρίζουν. Για παράδειγμα το drone νούμερο 01 είναι γκρι, το νούμερο 02 είναι μπλε, το 03 είναι κόκκινο, το 04 είναι μαύρο και το 05 χρυσοκίτρινο.

Το design τους είναι πιο λεπτό από μια κανονική πανοπλία με πιο ‘ρομποτικά’ χαρακτηριστικά, αφού δεν είναι σχεδιασμένα για να έχουν χρήστη μέσα, ενώ από οπλισμό έχουν repulsors και πυραύλους στα χέρια, αλλά οι λειτουργίες μάχης τους δεν εξερευνήθηκαν και πολύ, μιας και βλέπουμε τα drones μόνο ως μονάδα προστασίας των πολιτών της Sokovia στην επιδρομή των Εκδικητών στο φρούριο του Strucker και όταν ο Ultron παίρνει τον έλεγχο τους και επιτίθεται στους Εκδικητές στον Πύργο τους.

Τα απομεινάρια ενός τέτοιου drone έγιναν το πρώτο ‘σώμα’ του Ultron πριν αρχίσει να εξελίσσεται και από κει και πέρα δεν τα ξαναβλέπουμε.

Iron Man Armor Mark XLIV “Hulkbuster”
Avengers: Age of Ultron2015

Mark44HulkbusterΓια την περίπτωση που ο Hulk θα γινόταν ανεξέλεγκτος και η Black Widow δε μπορούσε να τον ηρεμήσει με ‘νανούρισμα’, ο Tony Stark και ο Bruce Banner κατέφυγαν σε ένα εναλλακτικό σχέδιο για την καταστολή του πράσινου γίγαντα. Στο δορυφόρο του Stark που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη υπήρχε η πλατφόρμα μάχης ‘Veronica’ η οποία ενεργοποιήθηκε όταν ο Hulk ήταν υπό την επήρεια της μαγείας της Wanda Maximoff.

Στη Veronica, εκτός από ένα κλουβί ειδικά σχεδιασμένο για τον Hulk, υπήρχε και το Mark XLIV, μια τεράστια πανοπλία σχεδιασμένη ειδικά για να πολεμήσει τον Hulk. Η στολή Hulkbuster είναι εξοπλισμένη με πολλαπλούς arc reactors για να την τροφοδοτούν και έχει επίσης το ίδιο αυτόνομο σύστημα με το Mark XLIII που της επιτρέπει να σπάει και να συναρμολογείται σε κομμάτια. Όταν την πρωτοβλέπουμε, μεταμορφώνεται πάνω στο Mark XLIII με τα κομμάτια να στέλνονται από τη Veronica και, όταν τα λόγια δεν έχουν αποτέλεσμα, αρχίζει το απανωτό μπουνίδι.

Εκτός από τις ενισχυμένες repulsor ακτίνες, το Hulkbuster είναι εξοπλισμένο με ένα mudular σύστημα που του επιτρέπει να αντικαθιστά μέρη του με άλλα, είτε γιατί εξυπηρετούν καλύτερα το χρήστη, είτε γιατί κάποιο κομμάτι έχει πάθει βλάβη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όταν ο Hulk αχρήστευσε το αριστερό χέρι της πανοπλίας, ο Tony είπε στη Veronica να του στείλει ένα jackhammer χέρι το οποίο μπορεί να δίνει αλλεπάλληλες μπουνιές.

Σίγουρα ήταν ένα από τα highlights της ταινίας, μιας και θα περίμενε κανείς ότι θα ήταν πιο λογικό να δούμε μια τέτοια πανοπλία σε μια solo ταινία Iron Man. Στο πλαίσιο όμως στο οποίο τοποθετήθηκε ήταν σίγουρα η καλύτερη απόφαση να την εντάξουν σε ταινία Avengers. Και ναι spoilάρα, κερδάει ο Iron Man στο τέλος (αφού έχουν διαλύσει όλη την πόλη)!

Iron Man Armor Mark XLV
Avengers: Age of Ultron2015

Δεν περίμενα ότι υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά όταν βεβαιώθηκα ήμουν πανευτυχής. Ο Iron Man θα είχε και τρίτη πανοπλία στην ταινία για να μας πορώσει κι άλλο στην τελική μάχη μεMark45N τον Ultron Prime και τα ρομπότ του. Ο λόγος για το Mark XLV μια πανοπλία που παραβλέπει το πιο ‘μηχανικό’ look του ήρωα μέχρι τώρα και επαναφέρει το στυλ της ‘ενδυμασίας Ferrari’, όπως το χαρακτήρισε ο σχεδιαστής Phil Saunders.

Το design της στολής είναι πολύ πιο streamlined και ανατομικό, με το κόκκινο χρώμα να υπερτερεί σημαντικά. Τα μάτια της μάσκας είναι κάπως διαφορετικά, ενώ για πρώτη φορά έχουμε εξάγωνο πλαίσιο γύρω από τον στρογγυλό arc reactor στο στήθος. Δυστυχώς όμως ούτε εδώ είχαμε transformation sequence να αναδειχθεί ο γαμάτος σχεδιασμός της (είχαμε όμως ‘superhero landing’ που λέει κι ο Deadpool).

Η πανοπλία υπερτερεί πολύ έναντι το προκατόχου της. Είναι πολύ πιο ανθεκτική, ικανή να τα βάλει μια ολάκερης στρατιά από Ultrons και να αντέξει την έκρηξη του πυρήνα από vibranium, έχει πολύ δυνατό σύστημα πτήσης και thrusters, μπορώντας να πετάει για πολλή ώρα γύρω από την ανυψωμένη πόλη, αλλά και να κρατήσει στον αέρα μια λέμβο του Helicarrier γεμάτη με επιβάτες, κοφτερά λέιζερ όπως αυτά του Mark VI και του Mark VII και ενισχυμένους repulsors, ικανούς σε συνδυασμό με την αστραπή του Thor και την ακτίνα του Vision, να λιώσουν την επικάλυψη από vibranium του Ultimate Ultron.

Τέλος, η βασική διαφορά με όλες τις άλλες πανοπλίες του Stark είναι ότι το Mark XLV είναι η πρώτη πανοπλία που δε λειτουργεί με το λογισμικό του JARVIS (μιας και η μήτρα του λειτουργικού του είχε χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του Vision), αλλά με τη FRIDAY, την τεχνητή νοημοσύνη που αντικατέστησε τον JARVIS.

Μέχρι και τα τέλη του 2015, το Mark XLV ήταν η αγαπημένη μου πανοπλία, αλλά άρχισε να μοιράζεται την πρωτιά όταν εμφανίστηκε το…

Iron Man Armor Mark XLVI
Captain America: Civil War2016

NiiP10gΗ πιο κόκκινη πανοπλία του Iron Man που έχει περάσει από τον κινηματογράφο, με το χρυσοκίτρινο χρώμα να υπάρχει πιο σποραδικά, το Mark XLVI είναι η τελευταία ως τώρα πανοπλία κατασκευασμένη από τον Tony Stark (δεν ξέρουμε τις εκπλήξεις επιφυλάσσονται στο Infinity War) που χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί ενάντια όχι σε κάποιο απειλητικό εχθρό αλλά σε έναν σύμμαχο, το γνωστό και μη εξαιρετέο Cap.

Τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα, όσον αφορά την εμφάνιση, είναι τα πολλά φωτάκια arc reactors που την κάνουν να θυμίζει πολύ το Bleeding Edge από τα κόμικς, το τραπεζοειδές πλαίσιο γύρω από το στρογγυλό arc reactor και το πλήρως αποσπώμενο κράνος, κάτι μου μέχρι τώρα δεν υπήρχε και μόνο η μάσκα μετακινούταν πάνω-κάτω.

Όσον αφορά τον οπλισμό, ο Tony έβαλε τα δυνατά του και εξόπλισε τη στολή με ό,τι χωρούσε ο νους του. Εκτός από repulsors, unibeam, πυραύλους στα χέρια και στους ώμους και το trademark πλέον κοφτερό λέιζερ, ο οπλισμός του Mark XLVI περιλαμβάνει σφιγκτήρες για να παγιδεύει τους αντιπάλους του (αν και ο Cap χρησιμοποίησε την ασπίδα του για να τους σπάσει), ηλεκτρομαγνητικό παλμό για να αχρηστεύει ηλεκτρικά συστήματα, ηχητικές ριπές ικανές να βγάλουν εκτός μάχης ακόμη και τη Scarlet Witch και ένα εκτυφλωτικό φως για να εξουδετερώνει όποιον στέκεται στο δρόμο του. Η στολή είναι φαίνεται να είναι πολύ ανθεκτική, ικανή να κάνει τον Stark να συνεχίσει να πολεμά εναντίον του Cap και του Bucky για αρκετή ώρα, αν και από ένα σημείο και μετά μάλλον η αντοχή της άρχισε να πέφτει από τα χτυπήματα του Cap -κομματάκι ειρωνικό αν σκεφτούμε ότι ο προκάτοχος της άντεξε από μια ατέλειωτη ορδή από Ultrons και μια τεράστια έκρηξη.

Τέλος, λειτουργώντας με την τεχνητή νοημοσύνη της FRIDAY, η στολή είχε τη δυνατότητα να αντιγράψει το στυλ μάχης του Captain America και να αντισταθεί, με τον τελευταίο να την εξουδετερώνει αχρηστεύοντας τον κεντρικό arc reactor.

Α και μην το ξεχάσω, έχουμε μια σύντομη transformation sequence στο ελικόπτερο του Tony έτσι για το θεαθήναι, αλλά από το ολότελα…!

War Machine Armor Mark III
Captain America: Civil War2016

Η τρίτη κατά σειρά πανοπλία του Rhodey, αφού στο Age of Ultron είχε ακόμη το Mark II, χωρίς τον Iron Patriot χωματισμό του. Ο Rhodey χρησιμοποιεί το Mark III για να καταστείλειGtEjCQJ το κυνηγητό που εξαπέλυσε ο Black Panther στον Winter Soldier, ο οποίος προσπαθούσε να διαφύγει με τη βοήθεια του Captain America, καθώς και στη μάχη στο αεροδρόμιο Leipzig/Halle.

Η στολή έχει την πιο σκούρα απόχρωση ως τώρα, τείνοντας προς το μαύρο από το σύνηθες σκούρο γκρι και μοιάζει σαν μια πιο ογκώδη έκδοση του Mark II, αλλά όχι τόσο ογκώδης όσο η πρώτη War Machine πανοπλία που είχε κατασκευάσει ο Justin Hammer. Έχει εξάγωνο arc reactor και τον περισσότερο οπλισμό που είχε ποτέ ο Rhodey, αποτελούμε από repulsors, πυραύλους διαφόρων διαμετρημάτων, το trademark κανόνι στην πλάτη του που μπορεί να περιστρέφεται σε όλες τις κατευθύνσεις, πολυβόλα και το War Hammer, ένα όπλο σαν ράβδο λέιζερ για να κινητοποιεί τους αντιπάλους του.

Η αντοχή της στολής είναι πολύ μεγάλη, αφού κατάφερε να κρατήσει ζωντανό τον Rhodey μετά από ελεύθερη πτώση, όταν μια ακτίνα του Vision που στόχευε τον Falcon, πέτυχε κατά λάθος το arc reactor του War Machine ενώ πετούσε, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να πέσει στο κενό. Παρόλο που παρέλυσε στα κάτω άκρα, χάρη στη στολή ο κολλητός του Stark απέφυγε το μοιραίο.

Και ελλείψει επιπλέον υλικού, κάπου εδώ σταματά για διάλλειμα και αυτό το αφιέρωμα. Για τη Φάση 3 του Marvel Cinematic Universe υπολείπονται άλλες τρεις ταινίες με τον Iron Man, οπότε σίγουρα κάτι θα έχουμε μέχρι το τέλος της. Όσο για τα κόμικς, εκεί τα πράγματα έχουν φτάσει να αλλάζουν κάθε χρόνο, οπότε εκεί θα βρούμε στάνταρ καινούριες πανοπλίες για να σχολιάσουμε. Ελπίζω και στο κομμάτι του animation να δούμε κάποια σχετική ανανέωση και βελτίωση προσεχώς. Το σίγουρο είναι ότι όσο υπάρχει Iron Man, με τον Tony Stark ή άνευ αυτού, θα έχουμε πάντα στολές για να ασχολούμαστε και να πορωνόμαστε!

Μέχρι την επόμενη φορά, όποτε κι αν είναι αυτή…

Feel the Nerdgasm! Be the Hero!

1 Comment

  • ορεο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

/>

Be a Here! Join Us

Subscribe via Email

Recent Comments