Category Posts Navigation

Best 5: Τα Τα καλύτερα animated intro των 80’s

Posted by Κυριάκος “Bustart” Σκουλαρίκης

Best 5: Τα Τα καλύτερα animated intro των 80’s

Γυρνώντας πολλά χρόνια πίσω, στη δεκαετία του 80, τότε που ο Κυριάκος είχε τελειώσει το σχολείο κι εγώ ήμουν αγέννητος, πέφτω πάνω στις παλιές κλασσικές σειρές, στις παλιές κλασσικές αξίες.

Τα intros ήταν όλα τα λεφτά και πολλές φορές τα περιμέναμε μη σας πω και περισσότερο από το ίδιο το επεισόδιο.

Όταν ήμουν μικρός, early 90’s, και ο πατέρας μου μας έφερνε τις βιντεοκασέτες, νοικιασμένες από το βίντεο κλαμπ, οι τίτλοι αρχής ήταν το ήμισυ του παντός, το ήμισυ της διασκέδασης.

Μάλιστα, θυμάμαι ότι ψιλοξενέρωνα, όταν διαπίστωνα ότι μεταξύ των επεισοδίων που περιείχαν οι κασέτες (συνήθως είχαν τρία επεισόδια μαζί, κατά μέσο όρο) είχαν αφαιρεθεί τα intros και, μετά το τέλος της προβολής, ξαναγύριζα στην αρχή για να τα ξαναδώ.

Μέχρι που εφευρέθηκε το YouTube και τώρα τα απολαμβάνουμε άφοβα.

Saber Rider and the Star Sheriffs

Ο άνθρωπος πίσω από αυτή τη μοναδική μουσική ονομάζεται Dale Schacker και είχε επιμεληθεί όλο το soundtrack της σειράς.

Από τη μια, η μουσική είχε χαρακτηριστικά synthpop, αλλά, από την άλλη, το κυρίαρχο όργανο δεν ήταν τόσο τα keyboards.

Ήταν η ηλεκτρική κιθάρα, δίνοντας έτσι έναν μοναδικό rocky συνάμα με country ήχο.

Στο country στοιχείο βοήθησαν και διάφορα μουσικά εφέ, με το πιο χαρακτηριστικό (trademark τώρα πια, θα έλεγα) να είναι το μαστίγιο που χτυπά.

Για το σόλο της κιθάρας, που στη σειρά ακουγόταν στο outro, τι να πω!?

Είχε τελειώσει το επεισόδιο κι εγώ ήμουν ακόμα πωρωμένος.

Τα φωνητικά ανήκουν επίσης στον Schacker, του οποίου όλα τα μουσικά θέματα που ακούστηκαν στη σειρά έχουν κυκλοφορήσει σε 2πλό CD –και μάλιστα το theme είναι ολόκληρο τραγούδι, με πρώτο κουπλέ που δεν έχουμε ακούσει τους στίχους του στη σειρά.

Το opening είχε και αφηγητή, τον all-time classic Peter Cullen, που έκανε, επίσης, τη φωνή του Ramrod και του Διοικητή Eagle, ο οποίος διηγείτο, με δυο λέξεις, τι θα συμβεί στους Αστρομαχητές «σε αυτό το συναρπαστικό επεισόδιο»!


ThunderCats

Thunder- thunder- thunder- ThunderCars! Hooooooo!

“ThunderCats are on the move. ThunderCats are loose.
Feel the magic, hear the roar. ThunderCars are loose!”

Πωπω, βλέπαμε τον Lion-O να κουνάει το ξίφος κι αυτό να μεγαλώνει και μέναμε με το στόμα ανοιχτό.

Αυτός συνδυασμός των γυναικείων φωνητικών, της ηλεκτρικής κιθάρας και των keyboards μας πώρωνε ανεπανόρθωτα και μας έκανε να παίζουμε ‘air guitar’ με περίσσιο πηγαίο παιδικό nerdgasm.

Η μουσική είναι ένα από τα πιο iconic ηχητικά ακούσματα της εποχής, που κάνουν τους τότε πιτσιρικάδες, νυν τριαντάρηδες να στάζουν ένα δάκρυ συγκίνησης και νοσταλγίας από την άκρη του ματιού τους.

Ο ήχος του κομματιού ήταν κυρίως rock και με την χρήση των keyboards γινόταν κάπως πιο συμφωνικός και πιο επικός.

Το βίντεο ξεκινούσε με τη ‘σήμα κατατεθέν’ κίνηση του Lion-O να ξυπνάει το Μάτι της Thundera, κάνοντας το γνωστό κάλεσμα των ThunderCats.

Με ninja-like κινήσεις και fast-paced ρυθμούς, η υπόλοιπη ομάδα παρελαύνει στην οθόνη μας, γαμώντας και δέρνοντας, παράλληλα, μια γερή ποσότητα Μεταλλαγμένων για την τέρψη του τηλεθεατή.

Μετά την ομαδική πόζα, έρχεται η ώρα του διαχρονικού Mumm-Ra, που ξεπηδά από τη σαρκοφάγο του για να μεταμορφωθεί στον ‘παντοτινό’ εαυτό του και να τα βάλει με το Ξίφος των Οιωνών.

Αν ψάξω ένα-ένα και τα 130 επεισόδια της σειράς δε θα βρω τέτοια έντονη κίνηση, τέτοια φυσική ροή και τέτοια σκηνοθετική άποψη και οπτικές γωνίες, όσο σε αυτές τις σύντομες σκηνές από το intro.

Το intro έχει χαραχτεί τόσο βαθειά, που στο remake έχουν κρατήσει τον ήχο -έστω γι αυτά τα ολίγα δευτερόλεπτα που ακούγεται- και του έχουν δώσει ένα πιο ορχηστρικό άκουσμα, ώστε να δίνει μια πιο επιβλητική εντύπωση.

Σε τρία χρόνια κλείνει μια 30ετία από την πρώτη προβολή των ThunderCats.

Hooooooooooooo!


SilverHawks

«Wings of silver, nerves of steel. SilverHawks!
 Partly metal, partly real. SilverHawks!»

Αυτό ήταν το δίστιχο που τρέλαινε τα παιδιά το 1986, όταν ξεκινούσε το επεισόδιο από τα ‘Ασημένια Γεράκια‘.

Η δεύτερη παραγωγή των Rankin/Bass, μετά τους ThunderCats, κινείτο στα ίδια πλαίσια και φυσικά, πέρα από τα κοινά στοιχεία ως προς το setting, είχαν και παρόμοιο intro.

Μη σας πω, ότι το intro των SilverHawks μου αρέσει περισσότερο -μουσικά τουλάχιστον.

Στο ίδιο, γνωστό rocky ύφος, με keyboards να ακούγονται αρκετά, αλλά να μην είναι το κυρίαρχο όργανο, αφού το spotlight έπαιρνε για ακόμα μια φορά η κιθάρα και το solo της.

Ακούγονται επίσης και φωνητικά και μάλιστα, δίνουν την εντύπωση ότι τραγουδούν παραπάνω από δύο άτομα, άντρες και γυναίκες, σαν μικρή χορωδία -αν μπορώ να το πω έτσι.

Το βίντεο ήταν original sequence, του οποίου το animation πολλές φορές ήταν καλύτερο από το  σχέδιο του επεισοδίου, αφού είχε περισσότερες σχεδιαστικές λεπτομέρειες, έντονη κίνηση και πιο φυσική ροή.

Ένα από τα καλύτερα σημεία του βίντεο είναι που συνδυάζεται το solo της κιθάρας με τη σκηνή που ο Bluegrass, πιλότος της ομάδας και αγαπημένος μου χαρακτήρας της σειράς, παίζει τη δική του κιθάρα, την ώρα που πιλοτάρει το Miraj, και το όλο κομμάτι δένει πολύ ωραία.

Άντε, μόλις με το καλό ολοκληρωθούν οι νέοι ThunderCats, να πάρουν σειρά κι ετούτοι δω για reboot.


The Transformers

Ένα από τα πιο διαχρονικά themes που έχουν παραμείνει και παραλλαχτεί όσο ζω και θυμάμαι τον εαυτό μου είναι αυτό των Transformers.

Το σλόγκαν ‘more than meets the eyes’ είχε ενταχθεί στους στίχους και τραγουδιόταν από μια ανδρική ‘ρομποτική’ φωνή.

Στην πρώτη σεζόν, η μουσική του intro ήταν πιο pop με λίγη ηλεκτρική κιθάρα να ακούγεται σε ένα-δυο σημεία.

Από την δεύτερη σεζόν και μετά, ο ήχος άρχισε να γίνεται ακόμα πιο ηλεκτρονικός και τα φωνητικά να αλλάζουν, κρατώντας όμως τους ίδιους στίχους.

Κάθε σεζόν είχε το δικό της μοναδικό opening και, οπτικά, το διάνθιζε με original footage, με έντονη κίνηση, ωραία transitions και γρήγορη ταχύτητα, και όχι με σκηνές από τη σειρά.

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, οι Transformers έχουν πάρει διάφορα incarnations στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, αλλά το ‘τραγούδι’ τους είναι μια σταθερή αξία και μας θυμίζει ακόμα τον ενθουσιασμό και τη λαχτάρα.

Hasbro… μεγαλώνει, μεγαλώνει γερά παιδιά!


Voltron: Defender of the Universe

Όταν η World Events Productions ήθελε να ξεκινήσει την παραγωγή του ‘Voltron’ ζήτησε από την Toei τα masters για να κάνει το adaptation, ζητώντας ‘…αυτά με το λιοντάρι’, εννοώντας τη σειρά ‘Daltanious’.

Η Toei δεν κατάλαβε καλά και τους έστειλε τη σειρά ‘GoLion’, που επίσης περιείχε ένα ρομπότ που αποτελείται από μικτότερα μέρη και είχε ως θέμα τα λιοντάρια.

Αυτό το λάθος θα αποδεικνυόταν ένα από τα μεγαλύτερα fan favorite sagas από τη δεκαετία του 80 μέχρι σήμερα, με τον Voltron, το ρομπότ που συναρμολογείται από πέντε λιοντάρια, να έχει κάνει πάταγο.

Το theme του Voltron είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα της εποχής, χρησιμοποιώντας keyboards με αλλαγμένο ήχο ώστε να μοιάζει ορχηστρική σύνθεση για να δώσει μια επική διάσταση στο ‘θρύλο του Υπερασπιστή του Σύμπαντος’.

Πάνω από τη μουσική, υπήρχε ο αφηγητής, ο οποίος αφηγείτο εν συντομία την ιστορία του Voltron, της Γαλαξιακής Συμμαχίας και της Ομάδας Voltron.

Ο αφηγητής δεν ήταν άλλος από τον ‘τα κάνει όλα και συμφέρει τη δεκαετία του 80’ Peter Cullen (ο διαχρονικός Optimus Prime).

Το clipshow περιείχε σκηνές από τη σειρά, χωρίς γρήγορες εναλλαγές, σε πιο flat, αφηγηματικό ύφος.

Σε όλη τη διάρκεια της σειράς παρέμεινε το ίδιο, ακόμα κι όταν ο Sven, ο πιλότος του μπλε λιονταριού με τη μαύρη στολή, έφυγε και τη θέση του πήρε η πριγκίπισσα Allura.

Το theme διατηρήθηκε και στα μετέπειτα sequels, όπως το Voltron: The Third Dimension και το φετινό Voltron Force, αλλά το original clipάκι θα έχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των fans.


Ελπίζω να σας ξυπνήσαμε ωραίες αναμνήσεις από το παρελθόν.

Give it up for the 80’s, folks!

Stay HeroesForADay-ed!

Αργύρης «Slade» Σταματόπουλος

8 Σχόλια

 • G FORCE re paidia…..

 • sta 80s upirxan pola diamantia…
  he-man
  Pole Position
  TMNT
  Gi Joe
  akoma kai to intro tou Inspector Gadget einai super!

  kai apo 90s makran ta 2 kalitera intros
  Batman gia to dark ifos tou me tin epivlitiki mousiki tou
  kai to spiderman pou edixne to star gia tin treli mousiki tou

 • kala plaka kanete etsi????ha kalo !afisate ektos ayto????
  http://www.youtube.com/watch?v=vxlNw-vz7l8

 • Βάλε και του Spiderman and His Amazing Friends!
  Επισης αν και δεν έγινε σειρά,πόσο cheesy ήταν αυτό:http://www.youtube.com/watch?v=b1qrbAGsEOw

 • Επισης ξεχασατε και τα Silverhawks
  Αληθεια τον John Blackstar τον θυματε κανεις ???
  http://www.youtube.com/watch?v=m4SeJ33j8DQ

 • Τα Silverhawks τα έχουν βάλει τα παιδιά!Look closer!

  Πω…Blackstar ε???Αυτο πρέπει να ήταν απ’τους ίδιους που έκαναν το Ηe-Man!Προσωπικά κάτι θυμάμαι αμυδρά!ειχαν βγάλει και φιγούρες παρόμοιες!
  Για περισσότερα θα έχει σίγουρα να σου πει,ο Κυριακός «Bustart» Σκουλαρίκης!

 • Ουπς εχεις δικιο δεν το ειδα :p
  Ναι οι ιδιοι ειναι δηλαδη η Filmation που μας εδωσε πολλα διαμαντακια οπως το Bravestar 🙂

 • απιστευο soundtrack saber rider καλα εκανες κ το εθιξες,διαχρονικο ακουγετε ακομα κ σημερα κ μια απο τις πιο καταπληκτικες κ ολοκλειρωμενες σειρες.Με υποθεση που εξελησσεται κ χαρακτηρες που μονο μονοδιαστατοι κ χαρτινοι δεν ηταν,μακρυα απο τα αυτοτελη επεισοδια των περισοτερων υπολοιπων σειρα που σημερα φανταζουν ‘παιδικα’.Την πετυχα ξανα κ ακομα κ στα 30κατι δεν εχω αλλαξει γνωμη,ανετα συγκρινεται ακομα κ με τις περισοτερες αμερικανικες σειρες του σημερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

/>

Be a Here! Join Us

Subscribe via Email